Mi a méhtermék?

A méz a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint, a méhek által növényi nektárból gyűjtött természetes édes anyag, melyet a méhek begyűjtenek saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak és lépekben érlelnek.

A “TöbbmintMéz” méhtermékekben gyógynövények hatóanyagait hasznosítjuk (csipkebogyó, csalán, kamilla, bodzabogyó, parlagfű stb.), melynek gyógynövény hatóanyagokhoz a méhek természetes úton, nektár formájában nem jutnak hozzá.

Ezért az általunk kifejlesztett találmány segítségével, egy “mesterséges” nektárt készítünk, melynek során először a gyógynövény hatóanyagokat különböző cukor keverékek segítségével, vizes oldatba visszük át, majd a hatóanyag kivonást egy fermentációs eljárással végezzük és az így elkészített, méhek számára felvehető gyógynövény kivonatot beetetjük.

Az ezt követő folyamat teljesen megegyezik a méz előállításánál ismert eljárással. A folyamat során nem alkalmazunk hőkezelést, mesterséges adalékokat és tartósítószereket, viszont ez az eljárás a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint eltér a “méz” előírásaitól és ez az új termék elnevezése: gyógynövény-kivonatos méhtermék.

Partner:
Y-Food Kft.
Megvalósítás éve:
2016
Innováció
Siker

A honlap a GINOP-1.3.2-15-2016-00012 projekt kerete között jött létre.

Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter

© 2021. Minden jog fenntartva.

Készítette: ITECHLINE Kft.